
Składniki:
- 350 g makaronu spaghetti
- 50 g pokrojonej w kostkę szynki
- 1 cebula
- 40 g selera
- 1 marchewka
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g mielonego mięsa
- 1 puszka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- ¼ l bulionu
- Pieprz, sól
- Świeżo posiekane oregano
- Świeżo starty ser typu parmezan (opcjonalnie)
Porcje: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Wskazówka:
Im dłużej gotuje się sos, tym będzie miał lepszy smak. Jeśli dysponujesz czasem rozpocznij przyrządzanie sosu na 2 godziny przed czasem spożycia posiłku. W ten sposób uda się całkowicie wydobyć smaki, a sos nabierze cudownie gładkiej konsystencji.
Przygotowanie:
- Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój marchewkę i seler w jak najdrobniejszą kostkę.
- Mali pomocnicy, jeśli jeszcze nie założyli fartuchów, teraz powinni to zrobić. Podgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Dzieci mogą następnie podsmażać pokrojoną w kostkę szynkę, aż stanie się chrupka. Można teraz dodać i podsmażyć drobno pokrojone warzywa, które należy często mieszać. Następnie pomóż dzieciom przełożyć usmażone warzywa do dużego garczka.
- Na tej samej patelni na małej ilości oliwy podsmażaj mielone mięso, aż do uzyskania jego kruchości. Dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, a następnie przełóż wszystko do dużego garczka.
- Dodaj bulion i gotuj go na wolnym ogniu przez około 45 minut.
- W międzyczasie gotuj al dente makaron spaghetti w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź i przełóż do miski.
- Na końcu dopraw sos solą, pieprzem i świeżo posiekanym oregano. Posiłek można również posypać świeżo startym serem typu parmezan.