
Składniki:
- 4 okrągłe bułki
- 4 kawałki mięsa
- 4 plastry sera gouda o małej zawartości tłuszczu
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- ½ główki sałaty
- 1 filiżanka rzeżuchy lub innych kiełków
- 2 pokrojone na plastry buraki (lub ogórki konserwowe)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki zielonego pesto
Porcje: 4 porcje / 4 hamburgery
Czas przygotowania: 20 minut
Wskazówka:
Hamburgery te smakują również znakomicie w wersji wegetariańskiej! Dzieci mogą się włączyć w przygotowywanie tej szybkiej i prostej potrawy. Warto założyć im fartuszek, ponieważ w przeciwnym razie mogą się lekko pobrudzić. Żywe kolory, ładne wzory lub obrazki zachęcą dzieci do noszenia fartuszków.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności odmierzy właściwe ilości składników. Wraz z dziećmi pokrój cebule i czerwoną paprykę, jednak same dzieci mogą już pokroić pomidory i buraki specjalnym nożem przeznaczonym dla dzieci i z Twoją pomocą.
- Dzieci mogą również umyć sałatę i podzielić ją na liście. Rzeżuchę powinien pociąć dorosły, aby nie nabrudzić i uciąć ją tylko powyżej ziemi.
- Wcześniej grillowane kawałki mięsa wystarczy umieścić na chwilę pod nagrzanym grillem i grillować z obu stron do uzyskania chrupiącej brązowej skorupki. Starsze dzieci mogą pomóc w grillowaniu, ale tylko pod nadzorem dorosłych, ponieważ mogą się łatwo poparzyć.
- W międzyczasie przekrój bułki na pół i przez chwilę grilluj je, aż staną się chrupiące.
- Mali kucharze mogą teraz rozsmarować koncentrat pomidorowy i pesto na połówkach bułek. Następnie należy przełożyć połówki bułek naprzemiennie warzywami lub kawałkami mięsa. Również teraz dzieci mogą pomóc i nakładać składniki na bułki hamburgerowe.