
Składniki:
- 400–500 g borówek
- 3 łyżki masła
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 150 ml maślanki
- Trochę masła do posmarowania patelni
- Syrop klonowy
Porcje: 4 porcje
Czas przygotowania: około 40 minut
Wskazówka:
Masz ochotę na tort naleśnikowy? Wystarczy ułożyć warstwowo wiele okrągłych naleśników, obficie polać je syropem i podać z dużą ilością owoców i lodów. Umieść na górze tortu świeczki i zapal je, gdy solenizant wejdzie do pokoju.
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności dokładnie umyj borówki. Mali szefowie kuchni mogą mieć przy tym niezłą zabawę. Następnie odcedź owoce na sitku.
- Rozpuść masło w mikrofalówce lub na małej podgrzewanej patelni. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Roztrzep jajka trzepaczką lub widelcem.
- Do jajek dodaj mąkę i roztopione masło i dobrze wymieszaj. Pracę można sobie ułatwić stosują robot kuchenny. Jeśli czynność tą wykonują dzieci, należy uważać na ich palce. Można teraz powoli dodać mieszaninę mąki i wszystko dobrze wymieszać.
- Na końcu posmaruj patelnię niewielką ilością masła, dodaj odpowiednio utrzepaną masę i wsyp pełną garść borówek. Naleśniki należy smażyć z obu stron przez około 3 minuty, aż do ich zbrązowienia. Przy kuchence mogą znajdować się tylko starsze dzieci. Ryzyko obrażeń u małych dzieci jest zbyt duże. Jak w każdej takiej sytuacji: nigdy nie wolno pozostawiać dzieci bez nadzoru. Należy również uważać na tryskający tłuszcz. Dzieci powinny znajdować się z dala od kuchenki.
- Naleśniki można podawać obficie polane syropem klonowym.
Masz ochotę na tort naleśnikowy? Wystarczy ułożyć warstwowo wiele okrągłych naleśników, obficie polać je syropem i podać z dużą ilością owoców i porcją ilością lodów. Umieść na górze tortu świeczki i zapal je, gdy solenizant wejdzie do pokoju.