
Składniki:
- 375 g słodkich, obranych i pokrojonych ziemniaków
- 50 g umytego i drobno pokrojonego pora
- 50 g mrożonego groszku
- 75 g świeżego, młodego szpinaku po usunięciu wszystkich twardych łodyg
- 25 g niesolonego masła
- sok jabłkowy
- herbata miętowa
Porcje: 5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Wskazówka:
Łączenie warzyw ze słodkimi składnikami jest dobrym sposobem na zapoznanie dziecka z nowymi smakami. W przepisie tym zamiast szpinaku można zastosować brokuły i uzyskać nowy smak!
Wykonanie:
- Rozpuść masło w garczku i podsmażaj por krótko na średnim ogniu z dodatkiem wody, aż zmięknie. Dodaj słodkie ziemniaki i dolej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, zakryj pokrywką i duś do momentu uzyskania miękkości i delikatności.
- W międzyczasie zagotuj razem mrożony groszek i szpinak z miętową herbatą w garczku. Zmiksuj na gładką masę.
- Odsącz mieszaninę ze słodkich ziemniaków i pora, po czym zmiksuj.
- Połącz oba musy i dodaj trochę soku jabłkowego.