
Składniki:
- 355 g cukru trzcinowego
- 188 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 532 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- Draże
Porcje: 1-2 tace/ 16-20 ciastek
Czas przygotowania: 20 minut
Wskazówka:
Osoby lubiące mniej słodkie ciastka powinny ograniczyć ilość cukru. Zamiast cukru waniliowego można również użyć 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Osoby lubiące różne odmiany ciastek mogą również wypróbować ciastka z drażetkami czekoladowymi lub czekoladowymi rodzynkami.
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj cukier trzcinowy, masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Pracę można sobie ułatwić mikserem. W przypadku stosowania miksera dzieci powinny pozostawać co najmniej w odległości ramienia, aby uniknąć przypadkowego przytrzaśnięcia palców. Następnie dodaj pozostałe składniki, oprócz draży, które zostaną dodane na końcu.
- Delikatnie natłuść blachę do pieczenia. Mogą Ci w tym pomóc dzieci. Daj każdemu kawałek masła i pozwól im się ścigać kto pierwszy rozsmaruje masło na blasze. Ta gwarantowana dobra zabawa pozwoli rozsmarować masło bez robienia bałaganu! Mimo wszystko należy po zakończeniu zabawy umyć dzieciom ręce mydłem.
- Umieść teraz krople ciasta obok siebie na blasze do pieczenia. Delikatnie spłaszcz je. Zadanie to mogą wykonać dzieci. Należy pamiętać, aby porcje ciasta miały w przybliżeniu jednakową wielkość.
- Na końcu pozwól dzieciom udekorować krople ciasta w dowolny sposób kolorowymi czekoladowymi drażami. Umieść ciastka w piekarniku nagrzanym do 180º na 10-12 minut. Aby zyskały nieco bardziej brązowy kolor, wystarczy je pozostawić w piekarniku trochę dłużej.