Breadcrumbs

Spaghetti Bolognese

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
  • 50 g pokrojonej w kostkę szynki
  • 1 cebula
  • 40 g selera
  • 1 marchewka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g mielonego mięsa
  • 1 puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • ¼ l bulionu
  • Pieprz, sól
  • Świeżo posiekane oregano
  • Świeżo starty ser typu parmezan (opcjonalnie)

Porcje: 4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut

Wskazówka:
Im dłużej gotuje się sos, tym będzie miał lepszy smak. Jeśli dysponujesz czasem rozpocznij przyrządzanie sosu na 2 godziny przed czasem spożycia posiłku. W ten sposób uda się całkowicie wydobyć smaki, a sos nabierze cudownie gładkiej konsystencji.

Przygotowanie:

  1. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój marchewkę i seler w jak najdrobniejszą kostkę.
  2. Mali pomocnicy, jeśli jeszcze nie założyli fartuchów, teraz powinni to zrobić. Podgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Dzieci mogą następnie podsmażać pokrojoną w kostkę szynkę, aż stanie się chrupka. Można teraz dodać i podsmażyć drobno pokrojone warzywa, które należy często mieszać. Następnie pomóż dzieciom przełożyć usmażone warzywa do dużego garczka.
  3. Na tej samej patelni na małej ilości oliwy podsmażaj mielone mięso, aż do uzyskania jego kruchości. Dodaj koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, a następnie przełóż wszystko do dużego garczka.
  4. Dodaj bulion i gotuj go na wolnym ogniu przez około 45 minut.
  5. W międzyczasie gotuj al dente makaron spaghetti w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedź i przełóż do miski.
  6. Na końcu dopraw sos solą, pieprzem i świeżo posiekanym oregano. Posiłek można również posypać świeżo startym serem typu parmezan.