Breadcrumbs

Naleśniki z borówkami

Składniki:

  • 400–500 g borówek
  • 3 łyżki masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 ml maślanki
  • Trochę masła do posmarowania patelni
  • Syrop klonowy

Porcje: 4 porcje

Czas przygotowania: około 40 minut

Wskazówka:
Masz ochotę na tort naleśnikowy? Wystarczy ułożyć warstwowo wiele okrągłych naleśników, obficie polać je syropem i podać z dużą ilością owoców i lodów. Umieść na górze tortu świeczki i zapal je, gdy solenizant wejdzie do pokoju.

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj borówki. Mali szefowie kuchni mogą mieć przy tym niezłą zabawę. Następnie odcedź owoce na sitku. 
  2. Rozpuść masło w mikrofalówce lub na małej podgrzewanej patelni. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Roztrzep jajka trzepaczką lub widelcem.
  3. Do jajek dodaj mąkę i roztopione masło i dobrze wymieszaj. Pracę można sobie ułatwić stosują robot kuchenny. Jeśli czynność tą wykonują dzieci, należy uważać na ich palce. Można teraz powoli dodać mieszaninę mąki i wszystko dobrze wymieszać.
  4. Na końcu posmaruj patelnię niewielką ilością masła, dodaj odpowiednio utrzepaną masę i wsyp pełną garść borówek. Naleśniki należy smażyć z obu stron przez około 3 minuty, aż do ich zbrązowienia. Przy kuchence mogą znajdować się tylko starsze dzieci. Ryzyko obrażeń u małych dzieci jest zbyt duże. Jak w każdej takiej sytuacji: nigdy nie wolno pozostawiać dzieci bez nadzoru. Należy również uważać na tryskający tłuszcz. Dzieci powinny znajdować się z dala od kuchenki.
  5. Naleśniki można podawać obficie polane syropem klonowym.
    Masz ochotę na tort naleśnikowy? Wystarczy ułożyć warstwowo wiele okrągłych naleśników, obficie polać je syropem i podać z dużą ilością owoców i porcją ilością lodów. Umieść na górze tortu świeczki i zapal je, gdy solenizant wejdzie do pokoju.