Mus z dyni na słodko - przepis | Nurofen
Breadcrumbs

Mus ze słodkiej dyni

Składniki:

  • 1 dynia masłowa
  • 20 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka oleju (np. oleju słonecznikowego)
  • 1 dojrzała brzoskwinia

Porcje: 4 porcje
Czas: 20 minut

Wskazówka:
Dynie masłowe zawdzięczają swoją nazwę strukturze przypominającej masło i smacznemu orzechowemu smakowi dyni pomarańczowej. Dynię gotuje się łatwo, ponieważ ma tylko kilka pestek.

Wykonanie:

  1. Obierz dynię i pokrój ją na duże kawałki. Włóż je do garczka, dodaj trochę wody i duś przez 10 minut. Miąższ dyni będzie gotowy, gdy stanie się miękki i delikatny w dotyku.
  2. Dodaj płatki owsiane i olej, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj ręcznym mikserem.
  3. Ostrożnie zblanszuj brzoskwinię we wrzącej wodzie, a następnie ostrożnie zdejmij z niej skórkę. Uwaga: Należy uważać na palce, ponieważ brzoskwinia będzie bardzo gorąca!
  4. Następnie pokrój również brzoskwinię na kawałki i dodaj do musu z dyni. Ponownie wszystko dokładnie zmiksuj na konsystencję kremu.