Breadcrumbs

Mus ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i groszkiem

Składniki:

  • 375 g słodkich, obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 50 g umytego i drobno pokrojonego pora
  • 50 g mrożonego groszku
  • 75 g świeżego, młodego szpinaku po usunięciu wszystkich twardych łodyg
  • 25 g niesolonego masła
  • sok jabłkowy
  • herbata miętowa

Porcje: 5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut

Wskazówka:
Łączenie warzyw ze słodkimi składnikami jest dobrym sposobem na zapoznanie dziecka z nowymi smakami. W przepisie tym zamiast szpinaku można zastosować brokuły i uzyskać nowy smak!

Wykonanie:

  1. Rozpuść masło w garczku i podsmażaj por krótko na średnim ogniu z dodatkiem wody, aż zmięknie. Dodaj słodkie ziemniaki i dolej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia, zakryj pokrywką i duś do momentu uzyskania miękkości i delikatności.
  2. W międzyczasie zagotuj razem mrożony groszek i szpinak z miętową herbatą w garczku. Zmiksuj na gładką masę.
  3. Odsącz mieszaninę ze słodkich ziemniaków i pora, po czym zmiksuj.
  4. Połącz oba musy i dodaj trochę soku jabłkowego.