Breadcrumbs

Mus z marchewki i jabłka

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 100 g obranych i wydrążonych jabłek
  • 1 łyżeczka oleju (np. oleju słonecznikowego)

Porcje: 1 porcja
Czas przygotowania: około 15-20 minut

Wskazówka:
Mus ten nadaje się również do zamrożenia w większych ilościach.
Karoten, ważny dla metabolizmu, przyswajany jest przez organizm ludzki tylko w połączeniu z tłuszczem. Podczas gotowania marchewki zawsze należy więc pamiętać o dodaniu oleju, śmietany lub masła.

Wykonanie:

  1. Obierz i dokładnie umyj marchewki, po czym pokrój je.
  2. Pomimo, że skórka jabłka zawiera wiele witamin, w tym przypadku owoc należy obrać ze skórki (w przeciwnym razie grube kawałki znajdą się w musie). Następnie ostrożnie wydrąż jabłko i pokrój na małe kawałki.
  3. Duś marchewkę w małej ilości wody. Po około 10 minutach dodaj jabłko i duś jeszcze przez 5 minut. Na końcu dodaj łyżeczkę oleju i dokładnie zmiksuj wszystko ręcznym mikserem.