Breadcrumbs

Domowe batoniki zbożowe

Składniki:

  • 200 g walcowanego owsa
  • 100 g napęczniałego owsa
  • 100 g przepołowionych orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek
  • 50 g margaryny
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Opcjonalnie polewa czekoladowa

Porcje: 1 taca
Czas przygotowania: 30 minut

Wskazówka:
Składniki, takie jak płatki owsiane i orzechy można zmieniać zgodnie z preferencjami smakowymi. Przepis można również wypróbować z migdałami, żurawiną, wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj płatki owsiane, napęczniały owies i rodzynki.
  2. W dużym podgrzewanym garczku zmiksuj masło, miód i sok z cytryny, delikatnie mieszaj, doprowadzające mieszaninę do wrzenia. W tym momencie pomagać mogą tylko starsze dzieci, ponieważ w przypadku małych dzieci ryzyko poparzenia jest zbyt duże. Należy również pamiętać, aby dzieci nie zbliżały twarzy zbyt blisko podgrzewanej masy, ponieważ może pryskać i spowodować poparzenia. Z zasady w takich sytuacjach zawsze należy nadzorować dzieci.
  3. Dodaj teraz suszone składniki do mieszaniny i gotuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania ciemnego koloru.
    4. Następnie rozprowadź masę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy to wykonać samemu, ponieważ masa ma konsystencję bardzo lepkiego ciasta. Następnie piecz w temperaturze 180º przez około 15 minut. Zmodyfikuj czas pieczenia w zależności od tego, jak bardzo chrupkie i brązowe mają być batoniki. Pozostaw masę do ostygnięcia, a następnie ostrym nożem pokrój ją na batoniki.
  4. Aby batoniki były nieco słodsze, należy rozpuścić czekoladę w misce umieszczonej w gorącej kąpieli wodnej i pokryć polewą batony, zanurzając je w płynnej czekoladzie. Pozostawić je do całkowitego wyschnięcia na dłuższy czas.