Breadcrumbs

Czekoladowe ciastka z drażami

Składniki:

  • 355 g cukru trzcinowego
  • 188 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 532 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • Draże

Porcje: 1-2 tace/ 16-20 ciastek
Czas przygotowania: 20 minut

Wskazówka:
Osoby lubiące mniej słodkie ciastka powinny ograniczyć ilość cukru. Zamiast cukru waniliowego można również użyć 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii.
Osoby lubiące różne odmiany ciastek mogą również wypróbować ciastka z drażetkami czekoladowymi lub czekoladowymi rodzynkami.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj cukier trzcinowy, masło, ekstrakt z wanilii i jajka. Pracę można sobie ułatwić mikserem. W przypadku stosowania miksera dzieci powinny pozostawać co najmniej w odległości ramienia, aby uniknąć przypadkowego przytrzaśnięcia palców. Następnie dodaj pozostałe składniki, oprócz draży, które zostaną dodane na końcu.
  2. Delikatnie natłuść blachę do pieczenia. Mogą Ci w tym pomóc dzieci. Daj każdemu kawałek masła i pozwól im się ścigać kto pierwszy rozsmaruje masło na blasze. Ta gwarantowana dobra zabawa pozwoli rozsmarować masło bez robienia bałaganu! Mimo wszystko należy po zakończeniu zabawy umyć dzieciom ręce mydłem.
  3. Umieść teraz krople ciasta obok siebie na blasze do pieczenia. Delikatnie spłaszcz je. Zadanie to mogą wykonać dzieci. Należy pamiętać, aby porcje ciasta miały w przybliżeniu jednakową wielkość.
  4. Na końcu pozwól dzieciom udekorować krople ciasta w dowolny sposób kolorowymi czekoladowymi drażami. Umieść ciastka w piekarniku nagrzanym do 180º na 10-12 minut. Aby zyskały nieco bardziej brązowy kolor, wystarczy je pozostawić w piekarniku trochę dłużej.